Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Kategorie: Wszystkie | Deser | Dodatek | Jednogarnkowo | Kolacje | Obiady | Podróże | Sałatka | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 27 maja 2012
Awokado śniadaniową porą

Jeden z moich pewniaków śniadaniowych, szybka i zdrowa pasta z guacamole i serka wiejskiego. Jej przygotowanie zajmuje 5 minut, równie szybko znika z talerzy. Awokado jest co prawda owocem zawierającym sporo tluszczu, ale jest to tłuszcz o dobroczynnych skutkach dla organizmu. Poza tym, coś co tak pysznie smakuje, nie może nam szkodzić, prawda?

  • 1 dojrzałe (miękkie) awokado
  • opakowanie serka wiejskiego
  • zielona cebulka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Serek wrzucić do miski. Awokado rozkroić na pół, wyciągnąć pestkę (wystarczy wbić w nią nóż). Wydrążyć za pomocą łyżeczki, pokroić w drobną kostkę, polać obficie sokiem z cytryny (zapobiegnie ciemnieniu owocu - awokado bardzo szybko się utlenia). Do miski z serkiem dodać awokado, pokrojoną zieloną cebulką, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu, najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.

poniedziałek, 14 maja 2012
Uova con asparagi e prosciutto ...

czyli omlet ze szparagami i szynką. Miałam ochotę na bardziej wyrafinowaną nazwę. Bo śniadanie na to zasługuje: jędrne zielone szparagi, domowa szynka, jajka od szczęśliwych kur. Śniadanie mistrzów!

  • 3 zielone szparagi
  • 50g dobrej szynki
  • 2 jajka
  • trochę zielonej cebulki
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

 

Zielone szparagi nie wymagają obierania, trzeba tylko ostrożnie odłamać zdrewniałą końcówkę i oskrobać 'listki'. Pokroić na kawałki, podsmażyć 3-4 minuty na maśle, z szynką i cebulką. Na samym końcu dodajemy końcówki szparagów. Nadzienie odkładamy na talerz.

W kubku mieszamy 2 jajka, dolewamy odrobinę mleka, solimy i pieprzymy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż dół się lekko zetnie. Wtedy przekładamy na połowę omletu nadzienie i przykrywamy pokrywką (mój patent). Jeżeli gotujemy na płycie indukcyjnej - wyłączamy ją. Czekamy ok. 2-3 minuty. Jajko dzięki temu się zetnie, a nie będzie zbyt suche.

Moim grzechem jest, że omlet muszę zjeść z ostrym sosem pomidorowym, np ketchupem czy chili. Ale ci z was bez tej skłonności, mogą zajadać się bez dodatku. Smacznego!

niedziela, 08 stycznia 2012
Gruszkowe racuchy twarogowe z problemem...

Śniadanie na słodko. Rzadko mam na to ochotę, ale akurat się zdarzyło. I wszystko byłoby fajnie, racuchy pyszne, gdyby nie to, że miały strasznie delikatną strukturę... Jeżeli ktoś po przejrzeniu poniższej listy składników ma jakieś sugestie, będę wdzięczna :)

  • 250g niskotłuszczowego twarogu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 małe jajka lub jedno duże
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • duża gruszka lub dwie małe
  • olej do smażenia

Najpierw wymieszałam jogurt z jajkami i mąką. Potem dodałam delikatnie miód i twaróg. Następnie pokrojoną na małe kawałki gruszkę. Smażyłam, przewracając bardzo ostrożnie i modląc się, żeby chociaż kilka nadawało się do sfotografowania :) Do smaku nie mogę się przyczepić, ale co zrobiłam nie tak odnośnie konsystencji? Więcej mąki? Pomożecie, towarzysze w patelni?

niedziela, 16 października 2011
Śniadanie gourmet.

W niedzielę mamy trochę więcej czasu, więc można zadbać o to, żeby śniadanie nie tylko smakowało, ale i wyglądało zachęcająco :) Tak więc dzisiaj zaserwowałam jajka, ale z trochę większą dbałością o detale.

Kilka pomidorków koktajlowych przepołowiłam i podsmażyłam na odrobinie masła, obsypując suszonym oregano.

Na tej samej patelni położyłam następnie 2 plasterki szynki, wybiłam jajko, posoliłam. Następnie wyłączyłam ogień i przykryłam patelnię pokrywką. To mój patent na ścięte białko i lekko lejące się żółtko, które tak uwielbiam.

Skorumpowałam z chlebem z nasionami dynii i marchwią - nie własnej roboty, do chlebów chyba jeszcze nie dojrzałam :), ale przepyszny.

 

sobota, 15 października 2011
Śniadanie na dzień po

Zdarza się czasem, że człowiek spożyje nieco więcej alkoholu, niż powinien. Zdrowe śniadanie to nie jest w tym momencie to, czego Tygrysy potrzebują najbardziej. Jajka są dobrym wyjściem z sytuacji, ale ja opracowałam jeszcze wersję drugą, mięsno-warzywną. Zdrowsze to na pewno niż tost śniadaniowy z McD. I szybkie, wykorzystujące tylko jedną patelnię. Najpierw rozpuszczamy trochę masła i smażymy na nim chleb. Jakby to powiedział Pratchett, sam jego widok ma czopować arterie :) Następnie na tej samej patelni podmażamy pokrojoną w kawałki parówkę, dorzucamy kawałki papryki, czekamy aż zmięknie. Na sam koniec posypujemy zieloną cebulką i zestawiamy na chwilę z ognia, żeby cebulka zmiękła. Nie doprawiamy.

Szczyt umiejętności kulinarnych to na pewno nie jest, ale w połączeniu z herbatą z mlekiem (na zdjęciu pierwszym, na pragnienie dużo lepsza od kawy) uratowało mi życie już niestety niejeden raz...

sobota, 16 lipca 2011
Śniadaniowe jajko poszetowe

Po całym tygodniu rozpoczynania dnia owsianką (którą generalnie uwielbiam, ale ileż można) pozwoliłam sobie na nieco dekadencji. Wyciągnęłam z lodówki jajka od szczęśliwych kur i myślę: jajecznica? nuda. omlet? nie. Najbardziej lubię maczać chleb w płynnym żółtku, ale od płynnego białka trzymam się z daleka. Rozwiązanie na szczęście się znalazło :)

Jajko poszetowe (czasami poszerowane) - w wersji polskiej w koszulce, czyli ugotowane bez skorupki. Zero tłuszczu, więc zdrowo, a wbrew pozorom banalnie proste w przygotowaniu.

Jajko musi być świeże. Czy wyciągnięte świeżo z lodówki, czy też w temperaturze pokojowej - to nie ma większego znaczenia. Ale świeżość jest kluczowa.

Jajko wybiłam ostrożnie do miseczki - żeby nie rozbić żółtka.

W garnku zagotowałam wodę, wycisnęłam do niej połówkę cytryny (oryginalnie ocet, celem jest zakwaszenie wody i zapobiegnięcie rozlaniu się jajka) i delikatnie zaczęłam poruszać garnkiem (w kółko). Do miniwiru, który utworzył się pośrodku garnka, wlałam ostrożnie jajko z miski. Poczekałam ok. 3 minuty, wyciągnęłam delikatnie jajko i zaserwowałam w towarzystwie żytniego chleba z wiejskim masłem, szynki i dojrzałych pomidorów ze szczypiorkiem.

Po co to całe machanie garnkiem? Wir, który się w efekcie tworzy, pomaga nadać jajku kształt. Przy wykorzystaniu go do udekorowania np. eleganckiej sałatki, można zdecydowanie nadać mu bardziej regularny kształt. Ale jak dla mnie było idealne - lejące się żółtko, delikatne białko... dzień dobry!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery