Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
niedziela, 20 maja 2012
Orientalny sos orzechowy do szparagów

Im dłużej gotuję czy włóczę się po restauracjach, tym częściej zaskakują mnie połączenia smaków. Rok temu przeczytałam o tym, jak ciekawą parę tworzą szparagi i sos orzechowy. Muszę przyznać, że to strzał w 10. Mój szybki, aromatyczny sos orzechowy przygotowuje się w krócej niż 5 minut, kiedy szparagi gotują się wesoło w garnku.

Składniki:

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka sambal oelek (ostra pasta chilli)
  • łyżka wody z gotowania szparagów

W miseczce mieszam masło, sos i sambal. Ten ostatni może zostać zastąpiony przez inny, ostry sos chili (nie słodki), np. sirachę. Jeżeli nie lubicie pikatnych potraw, zmniejszcie ilość pasty o połowę, a następnie dodawajcie według własnego uznania. Jeżeli sos jest w tym momencie zbyt gęsty, dodajemy po łyżce wody z gotowania szparagów i dokładnie mieszamy.

Sos jest słodko-słony, pikatny, wspaniale kontrastuje z delikatnością gotowanych szparagów. Ta porcja jest wystarczająca na pół pęczka szparagów.

 

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery