Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Kategorie: Wszystkie | Deser | Dodatek | Jednogarnkowo | Kolacje | Obiady | Podróże | Sałatka | Zupy | Śniadania
RSS
niedziela, 07 października 2012
Sałata z krewetkami i smażoną papryką

Krewetki są dla mnie bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym. Nawet jeżeli kupię mrożone, zwykle zdążą rozmrozić się w siatce w drodze do domu. Wymagają tylko szybkiego podsmażenia i fantastycznie nadają się do azjatyckich makaronów - no i oczywiście sałatek. Chociaż nic nie zastąpi świeżych owoców morza, przywołajmy lato tą lekką sałatą.

Składniki na 1 porcję:

  • 150g krewetek surowych (obranych, rozmrożonych)
  • pół czerwonej papryki
  • 150g mieszanki sałat (dobrze, jeżeli jest radichio i rukola)
  • zielona cebulka
  • oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w paseczki paprykę do zmięknięcia. Na sam koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną ukośnie zieloną cebulkę i krewetki. Doprawiamy solą. Smażymy 5 minut.

Sałatę skrapiamy w misce dobrym octem balsamicznym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na nią zawartość patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem.

poniedziałek, 28 maja 2012
Czas na piknik!

A jak piknik, to z sałatką ziemniaczaną. Zamarzyło mi się świeże, chrupiące połaczenie ziemniaków i warzyw, koniecznie z kwaśną śmietaną, znalazł się jeszcze kawałek kurczaka, który pięknie się tam wpasował. Polecam wszystkim, idealne drugie śniadanie do pracy bądź lekka kolacja.

Składniki (na solidną michę):

  • 2 duże ziemniaki (gatunek sałatkowy, o zwartym miąższu)
  • 300-400g szpinaku
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 200g filetu z kurczaka
  • zielona cebulka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, ew. pół ząbka czosnku

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić. Obrać i pokrojić w grubą kostkę.

Szpinak dokładnie umyć, udusić na patelni z solą, pieprzem i odrobiną czosnku (pół ząbka wystarczy).

Rzodkiewki pokroić w talarki.

Filet pokroić w paseczki, posolić, popieprzyć i usmażyć na złoto na patelni.

Wszystkie składniki saładki zgromadzić w misce, podsypać zieloną cebulką, dodać śmietanę. Doprawić, wymieszać, schłodzić. Gotowa sałatka wygląda tak. Smacznego!

 

środa, 16 maja 2012
Sałatka: boczek, szparagi, pecorino.

Dzisiejsza improwizowana kolacja. W sumie chyba 20 minut pracy, efekt boski. Dobry pomysł nawet dla gości, bo można ładnie zaaranżować pojedyncze porcje, szparagi to bardzo efektowne warzywo. Dzisiaj nie skupiałam się jednak na wyglądzie, bardziej na smaku, więc zdjęcie pozostawia wiele do życzenia. No, głodna byłam, po prostu :)

  • zielone szparagi (3-5)
  • sałata rzymska
  • chudy boczek
  • ser pecorino (albo prawdziwy parmezan, albo inny o wyraźnym smaku)
  • pomidor
  • cebulka
  • chleb na grzanki
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Na patelni podsmażyłam na odrobinie masła boczek pocięty w paski. Kiedy się ładnie zrumienił, dodałam pokrojone na kawałki szparagi i trochę cebulki. Podsmażyłam wszystko razem i podlałam octem balsamicznym. Posypałam oregano.

W międzyczasie wypłukałam i wysuszyłam sałatę, pokroiłam pomidora. Kiedy ocet wyparował z patelni, przełożyłam jej zawartość do miski z sałatą i pomidorem.

Na patelni rozgrzałam trochę oliwy, wyłożyłam suchy chleb pokrojony w kostkę i posypałam bazylią. Podsmażyłam aż grzanki były chrupiące.

Na górę sałatki wyłożyłam pokrojony w kostkę ser i grzanki. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam.

Balsamico nadało fajny, pikantnie-słodkawy posmak szparagom i boczkowi. Sałatkę można jeszcze delikatnie skropić oliwą. Koniecznie do powtórki.

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012
Sałatka farmerska

Szybka kolacja, wykorzystująca to, co pozostało w lodówce. Ogórki kiszone w zimie to najlepsze źródło witaminy C, a sałatka sama w sobie jest umiarkowanie ciężka.

  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 60g oscypka
  • kilka plastrów wędzonej szynki (u mnie kindziuk)
  • sałata
  • zielona cebulka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać.

Wszystkie składniki sałatki pokroić. Ułożyć na talerzu, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą.

niedziela, 25 września 2011
Zielona sałatka z tuńczykiem i kiełkami

Dieta pudełkowa za mną - ale staram się kontynuować to, czego nauczyłam się w ciągu ubiegłego miesiąca. Że naprawdę lepiej jeść 5 razy dziennie - ale mniejsze porcje. Bo w tym wypadku można pozwolić sobie prawie na wszystko - byle w granicach rozsądku. Z tymi porcjami staram się pilnować, bo 1. w restauracjach zwykle z nimi przesadzają, 2. gdy sama upichcę coś dobrego, to strasznie kusi dokładka...

Dzisiejsze drugie śniadanie - sałatka z zielonych warzyw z różowym tuńczykiem. Prawda, że wygląda zachęcająco? Smakuje jeszcze lepiej:

  • kilka liści sałaty lodowej
  • mała puszka tuńczyka w sosie własnym (80g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego koperku
  • kiełki (dzisiaj rzodkiewki)
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz

Sałatę pokroiłam (puryści mogą w tym momencie zaprotestować). Jogurt wymieszałam z koperkiem, doprawiłam solą. Na talerz wyłożyłam sałatę, połowę sosu, cebulkę, tuńczyka, resztę sosu. Udekorowałam kiełkami. Posypałam świeżo zmielonym pieprzem.

Jak na danie dietetyczne - zadziwiająco smaczne :)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery