Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Kategorie: Wszystkie | Deser | Dodatek | Jednogarnkowo | Kolacje | Obiady | Podróże | Sałatka | Zupy | Śniadania
RSS
sobota, 02 czerwca 2012
Spring rolls z pikantnym sosem orzechowym

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że sajgonki są lepsze bez smażenia. I coraz lepiej wychodzi mi ich zwijanie. Najwięcej pracy to przygotowanie nadzienia, potem proces rolowania idzie błyskawicznie. Dobry pomysł na lunch do pracy - nadzienie do pojemniczka, papier ryżowy osobno, żadna filozofia.

Tym razem do sajgonek przygotowałam pikatny sos, inspirowany tym przepisem. Kocham masło orzechowe i jego połączenie z sosem sojowym i chili. Podejrzewam, że z dodatkiem sosu śliwkowego byłby jeszcze lepszy - do zapamiętania i wypróbowania.

nadzienie sajgonek:

  • 2 marchewki
  • 6 suszonych grzybów mung
  • 200g mięsa mielonego (indyk)
  • 100g makaronu ryżowego
  • 150g kapusty pekińskiej
  • zielona cebulka
  • jasny sos sojowy, sos rybny
  • olej z orzeszków ziemnych

Grzyby namaczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wycinamy twarde środki, kroimy w paseczki. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsączamy. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy do woka razem z grzybami. Kapustę kroimy, dodajemy do woka. Makaron kroimy na 3cm kawałki, dodajemy do woka. Zieloną cebulkę kroimy ukośnie (wygląda wtedy ładniej) i dodajemy do woka. Doprawiamy, odstawiamy.

sos do sajgonek:

  • kopiasta łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka pasty chili (sambal oelek)
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • trochę wody

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolewamy po łyżce wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ostatni krok - rolowanie sajgonek. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie i rozkładamy na desce, karbowaną stroną do dołu. Nakładamy nadzienie i rolujemy jak naleśniki. Maczamy w sosie i zajadamy. Uwaga, uzależnia!

I wersja smażona - niezła, ale naturalne sajgonki smakują mi bardziej.

 

czwartek, 31 maja 2012
Szybkie ryżotto z fasolką i kurczakiem

Polska wariacja na temat włoski. Jedno z tych dań jednogarnkowych, które nie mają prawa się nie udać. A co więcej, przygotuje się je w mniej niż 30 minut po powrocie z pracy - a to, nikt nie może zaprzeczyć, jest wielką zaletą. Ryżotto z soczystym kurczakiem i chrupiącą fasolką było naprawdę fajnym pomysłem, dumna jestem z siebie. Minimum nakładów, maksimum efektu - spróbujcie!

składniki na jedną porcję:

  • 5-6 łyżek suchego ryżu
  • 80g filetu z kurczaka
  • 100g fasolki (może być mrożona)
  • łyżka lub dwie śmietany 12%
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • parmezan (opcjonalnie)

W rondelku rozgrzałam nieco oliwy i wrzuciłam na nią suchy ryż. Podsmażyłam chwilę, dorzuciłam pokrojony drobno ząbek czosnku. Po ok. minucie zalałam małą ilością gorącej wody i pozwoliłam się dusić. Ryż gotował się tak 10 minut (połowę czasu zalecanego na opakowaniu), wtedy dorzuciłam do garnka surowego, pokrojonego w kostkę kurczaka i poddusiłam razem, podlewając oszczędnie wodą. Po upływie 5 minut dorzuciłam fasolkę, sprawdziłam ilość płynu i przykryłam na kolejne 5 minut. Potem wlałam śmietanę, doprawiłam ziołami, dorzuciłam parmezan.

Voila i gotowe.

środa, 30 maja 2012
Pomysł na... lunchbox

To, co znajduję w lodówce jest czasami największą inspiracją. To nie prawda, że zdrowy i zbilansowany posiłek musi się wiązać z dużymi nakładami czasu i pieniędzy. Co sądzicie o takim pomyśle na lunch?

  • 80g makaronu penne
  • 100 g liści szpinaku
  • 80g szynki drobiowej
  • łyżka śmietany
  • 30g sera pecorino
  • parę orzechów
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni podduszamy szpinak, dorzucamy pokrojoną w paski szynkę, podsmażamy razem. Dolewamy śmietany, doprawiamy. Do sosu dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy dokładnie. Posypujemy pokrojonym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Pyszota w 15 minut.

 

poniedziałek, 28 maja 2012
Czas na piknik!

A jak piknik, to z sałatką ziemniaczaną. Zamarzyło mi się świeże, chrupiące połaczenie ziemniaków i warzyw, koniecznie z kwaśną śmietaną, znalazł się jeszcze kawałek kurczaka, który pięknie się tam wpasował. Polecam wszystkim, idealne drugie śniadanie do pracy bądź lekka kolacja.

Składniki (na solidną michę):

  • 2 duże ziemniaki (gatunek sałatkowy, o zwartym miąższu)
  • 300-400g szpinaku
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 200g filetu z kurczaka
  • zielona cebulka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, ew. pół ząbka czosnku

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić. Obrać i pokrojić w grubą kostkę.

Szpinak dokładnie umyć, udusić na patelni z solą, pieprzem i odrobiną czosnku (pół ząbka wystarczy).

Rzodkiewki pokroić w talarki.

Filet pokroić w paseczki, posolić, popieprzyć i usmażyć na złoto na patelni.

Wszystkie składniki saładki zgromadzić w misce, podsypać zieloną cebulką, dodać śmietanę. Doprawić, wymieszać, schłodzić. Gotowa sałatka wygląda tak. Smacznego!

 

niedziela, 27 maja 2012
Słoneczny makaron

Dlaczego słoneczny? Bo inspirowany pogodą na zewnątrz. Bo z dodatkiem pomidorów suszonych na słońcu i bielutkich szparagów.

Krótka lista składników pozwala zabłysnąć głównym gwiazdom tego dania - szparagom i suszonym pomidorom. Szkoda przyduszać ich smak czosnkiem czy innymi ziołami, wolę ograniczyć się do kilku szczypt pieprzu. Wszystkie składniki muszą być jednak wysokiej jakości, w przeciwnym razie będzie to po prostu 'makaron'.

Na dwie porcje potrzebujemy:

  • 200g penne
  • 6-8 białych szparagów
  • 5-6 suszonych pomidorów (w oleju)
  • 100g pecorino romano
  • sól, pieprz

Penne gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiając sobie trochę wody z gotowania.

Szparagi dokładnie obieramy, kroimy na kawałki długości makaronu (tzn. 2-3 cm). Podsmażamy na oleju, w którym marynowane są pomidory. Kiedy szparagi są wciąż chrupkie, dodajemy pokrojone w grubsze paseczki pomidory. Mieszamy dokładnie, dolewamy na patelnię parę łyżek z gotowania makaronu. Kiedy sos połączy się dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Na talerzu dekorujemy kawałkami pecorino. Delektujemy się na balkonie, ciesząc się promieniami majowego słońca.

 

Awokado śniadaniową porą

Jeden z moich pewniaków śniadaniowych, szybka i zdrowa pasta z guacamole i serka wiejskiego. Jej przygotowanie zajmuje 5 minut, równie szybko znika z talerzy. Awokado jest co prawda owocem zawierającym sporo tluszczu, ale jest to tłuszcz o dobroczynnych skutkach dla organizmu. Poza tym, coś co tak pysznie smakuje, nie może nam szkodzić, prawda?

  • 1 dojrzałe (miękkie) awokado
  • opakowanie serka wiejskiego
  • zielona cebulka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

 

Serek wrzucić do miski. Awokado rozkroić na pół, wyciągnąć pestkę (wystarczy wbić w nią nóż). Wydrążyć za pomocą łyżeczki, pokroić w drobną kostkę, polać obficie sokiem z cytryny (zapobiegnie ciemnieniu owocu - awokado bardzo szybko się utlenia). Do miski z serkiem dodać awokado, pokrojoną zieloną cebulką, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu, najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.

piątek, 25 maja 2012
Festiwal Szparagów... i lody szparagowe!

Festiwal Szparagów to pomysł, zgodnie z którym kilka restauracji w Czechach przygotowuje trzydaniowe menu z wykorzystaniem szparagów. Wszystkie menu kosztowały tym razem 290 kc (niewygórowana cena, biorąc pod uwagę składniki). Z okazji wizyty duetu Gosiek na weekend majowy, postanowiłyśmy się wybrać do przybytku de luxe - nasz wybór padł na restaurację Amade w Pradze.

Restauracja jak widać bardzo przyjemna. Jedynym minusem było to, że byłyśmy jedynymi gośćmi. Ale przynajmniej miałyśmy dla siebie całą uwagę obsługi, a dania wjeżdżały na stół punktualnie. Menu wyglądało następująco:

Zupa szparagowa była bardzo dobra - kremowa, delikatna, ponadto kocham estragon...

Danie główne: królik na sosie soczewicowym, z sosem szparagowym i pesto z czosnku niedźwiedziego. Mięso było nieco suche, ale w smaku bardzo delikatne. Sos soczewicowy to w zasadzie puree z czerwonej soczewicy, która była wymieszana z łuskami groszku cukrowego. Bardzo smakowita kombinacja. Pesto było niewiele, ale o interesującym, delikatnie czosnkowym smaku. Sos szparagowy pycha. Porcje były w sam raz na delektowanie się nimi.

A na koniec objawienie wieczoru - lody szparagowe. Lekko wytrawny, ale słodkawy smak, przełamany gęstym balsamico oraz zmrożonymi truskawkami. Przemiły kelner zdradził mi przepis na lody: bazą są dobre lody waniliowe. Ze szparagów, wanilii i cukru gotuje się w śmietance esencję, którą następnie przeciera się przez drobne sitko, chłodzi, miesza z lodami i mrozi. Smak był genialny, moje wyrazy uznania dla kucharza.

 

Wniosek jest następujący: degustujmy, kosztujmy, bawmy się smakami! Mnie czeka w ten weekend jeszcze Prague Food Festival, gdzie wystawią się najlepsze restauracje Republiki, i gdzie mam nadzieję poszaleć :)

poniedziałek, 21 maja 2012
Meksykański indyk z domowym guacamole

Przepis na guacamole dostałam od koleżanki, która wzięła kiedyś udział w warsztatach kuchni meksykańskiej. Miałam akurat niesamowitą chęć na awokado i wygrzebałam przepis z zakamarków książki kucharskiej.

Mięso doprawiałam sama według inwencji własnej, efekt był niezwykle smakowity. Soczyste mięso o posmaku tabasco łamanego cynamonem. Może nieco bardziej Tex niż Mex, ale jak dla mnie - optymalna kombinacja.

Guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • 4 pomidory
  • biała cebula (użyłam tej z dymki - 3 końcówki)
  • świeża kolendra
  • chilli
  • sól, pieprz

Awokado rozgnieść widelcem w misce. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować. Kolendrę posiekać, podobnie jak chilli (do smaku, ja lubię pikantne guacamole). Wymieszać w misce, doprawić, podawać.

Indyka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej. Doprawiłam:

  • kminem rzymskim
  • solą i pieprzem
  • obficie tabasco
  • odrobiną cynamonu
  • kilkoma kroplami sosu worceshire

Poddusiłam razem. Szkoda, że sosu było tak mało, wytarłabym z chęcią talerz chlebem...

niedziela, 20 maja 2012
Krem szparagowy z muszkatową nutą

W niekończącym boju o lekkie, letnie menu popełniłam ten oto garnek zupy szparagowej. Muszę zaznaczyć, że przepis nadaje się idealnie na leniwe niedziele, które jak każda szanująca się singielka miejska spędzam na kanapie z maratonem Grey's Anatomy. Wywar gotuje się jeden odcinek, czyli 40 minut, warzywa rozgotowują się podobnie, więc odmierzanie czasu jest banalnie proste. A jeżeli do ekranu przykuje nas kolejny dramatyczny problem medyczny - nic złego się nie stanie :)

Składniki :

  • pół pęczka białych szparagów (250g)
  • mały ziemniak (150g)
  • kawałek parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagi obrałam (w zasadzie cały pęczek), obierki i końcówki wrzuciłam do garnka z czosnkiem i parmezanem, ugotowałam wywar. Co do parmezanu - mam taki zwyczaj, że mrożę koncówki ze skórką, potem używam ich do zup (np. pomidorowej czy minestrone). Nadają bardzo fajny aromat!

Po 40 minutach przecedziłam wywar przez sitko. Wrzuciłam do niego pokrojone szparagi ("dolne" pół pęczka, reszta będzie do makaronu wieczorem) oraz pokrojony w kostkę ziemniak. Gotowałam do miękkości warzyw (40 minut też będzie ok).

Gotową zupę zmiksowałam. 2 łyżki wywaru wymieszałam ze śmietaną, posoliłam i wlałam z powrotem do garnka. Zagotowałam. Doprawiłam gałką, solą i odrobiną białego pieprzu.

PS Przy okazji fotografowania, wypróbowałam kilka nowych opcji w mym aparacie, dajcie znać, czy to wg Was zmiana na lepsze?

Orientalny sos orzechowy do szparagów

Im dłużej gotuję czy włóczę się po restauracjach, tym częściej zaskakują mnie połączenia smaków. Rok temu przeczytałam o tym, jak ciekawą parę tworzą szparagi i sos orzechowy. Muszę przyznać, że to strzał w 10. Mój szybki, aromatyczny sos orzechowy przygotowuje się w krócej niż 5 minut, kiedy szparagi gotują się wesoło w garnku.

Składniki:

  • łyżka masła orzechowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka sambal oelek (ostra pasta chilli)
  • łyżka wody z gotowania szparagów

W miseczce mieszam masło, sos i sambal. Ten ostatni może zostać zastąpiony przez inny, ostry sos chili (nie słodki), np. sirachę. Jeżeli nie lubicie pikatnych potraw, zmniejszcie ilość pasty o połowę, a następnie dodawajcie według własnego uznania. Jeżeli sos jest w tym momencie zbyt gęsty, dodajemy po łyżce wody z gotowania szparagów i dokładnie mieszamy.

Sos jest słodko-słony, pikatny, wspaniale kontrastuje z delikatnością gotowanych szparagów. Ta porcja jest wystarczająca na pół pęczka szparagów.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery