Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Kategorie: Wszystkie | Deser | Dodatek | Jednogarnkowo | Kolacje | Obiady | Podróże | Sałatka | Zupy | Śniadania
RSS
poniedziałek, 12 listopada 2012
Marokański kurczak z oliwkami

Podstawą tej potrawy jest przyprawa ras el hanout, którą kupiłam kiedyś z ciekawości. W jej skład wchodzą:

papryka, cukier, kolendra, kmin rzymski, sól morska, czarny pieprz, płatki chilli, ziarna fenkułu, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i anyż.

Brzmi pysznie? Jest bardzo aromatyczna i nieco słodkawa, przywodzi na myśl bazary Maroka. Potrawka z kurczaka i kuskus pasują tutaj idealnie.

Potrawka:

  • 400g piersi z kurczaka
  • pół puszki pomidorów
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 1/3 średniej cukinii
  • 10 zielonych oliwek
  • sól , pieprz i oczywiście - przyprawa ras el hanout (sklepy orientalne albo Tesco, gdzie ją kiedyś kupiłam)

Kurczaka pokroiłam w małą kostkę, posypałam obficie przyprawą, polałam oliwą i wstawiłam na 3 godziny do lodówki.

W garnku zagotowałam pomidory, dodałam do nich kurczaka i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusiłam 10 minut. Po upływie tego czasu dodałam pokrojone oliwki, paprykę i cukinię. Dusiłam kolejne 10 minut. Doprawiłam do smaku. W międzyczasie przygotowałam kuskus według przepisu na opakowaniu.

 

niedziela, 11 listopada 2012
Para w ruch!

Nabyłam niedawno drogą kupna bambusowy koszyk do gotowania na parze i okazuje się, że była to świetna inwestycja (ok. 35 złotych). Koszyk jest dwupoziomowy, czyli spokojnie mogę przygotować w nim cały obiad.

Dzisiaj była to ryba o smaku tamaryndowca, paprykowe ziemniaki oraz brukselka.

Ryba - dorsz. Zamarynowana w łyżce pasty tamaryndowej, soli i odrobinie pasty harissa.

Ziemniaki - pokrojone w grube plastry, posypane obficie słodką papryką.

Brukselka - odcięte głąbki, obrane zewnętrzne liście. Parzona w całości.

Sekret to rozpoczęcie od składnika, który wymaga najwięcej czasu. W tym przypadku to ziemniaki, które potrzebują ok. 15 minut. Trafiły więc na najniższy poziom koszyka. Po 10 minutach dołożyłam do nich główki brukselki, a na górny poziom - zamarynowane filety rybne. Po 5-6 minutach ryba jest doskonale ugotowana. I przepysznie smakuje.

Ziemniaki mogą się wydawać suche, więc przygotowałam do nich szybki sos czosnkowy (gęsty biały jogurt+wyciśnięty czosnek+sól). Żeby coś tak zdrowego tak dobrze smakowało :)

 

 

niedziela, 07 października 2012
Sałata z krewetkami i smażoną papryką

Krewetki są dla mnie bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym. Nawet jeżeli kupię mrożone, zwykle zdążą rozmrozić się w siatce w drodze do domu. Wymagają tylko szybkiego podsmażenia i fantastycznie nadają się do azjatyckich makaronów - no i oczywiście sałatek. Chociaż nic nie zastąpi świeżych owoców morza, przywołajmy lato tą lekką sałatą.

Składniki na 1 porcję:

  • 150g krewetek surowych (obranych, rozmrożonych)
  • pół czerwonej papryki
  • 150g mieszanki sałat (dobrze, jeżeli jest radichio i rukola)
  • zielona cebulka
  • oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w paseczki paprykę do zmięknięcia. Na sam koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną ukośnie zieloną cebulkę i krewetki. Doprawiamy solą. Smażymy 5 minut.

Sałatę skrapiamy w misce dobrym octem balsamicznym i dokładnie mieszamy. Wykładamy na nią zawartość patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem.

sobota, 29 września 2012
Kurczak w piwie

Przepyszny, szybki sposób na soczystego i zdecydowanie nie nudnego kurczaka. Świetny sposób na wykorzystanie udek, pierś będzie zbyt sucha. Danie gotuje się tak naprawdę samo i wymaga tylko dolania płynu od czasu do czasu. Efektem jest niezwykle aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso, o intrygującym smaku. 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 200 ml jasnego piwa
  • olej
  • sól, pieprz, słoda papryka w proszku
  • cebula, czosnek
  • bulion drobiowy - lub po prostu woda
  • kilka kropli sosu sojowego/śmietana (opcjonalnie)

Udka solidnie posypać solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni (świetny jest do tego wok) rozgrzać nieco oleju i obsmażyć na ostrym ogniu udka z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Kiedy mięso zarumieni się, zalać je piwem.

Płyn musi się teraz wygotować do tłuszczu, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Kiedy to nastąpi, dorzucamy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki czosnku (dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę zieloną paprykę), chwilę razem przesmażamy.

Zalewamy teraz mięso bulionem (lub wodą), przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 40 minut. Kiedy mięso jest już miękkie, można zagęścić sos śmietaną, lub dodać kilka kropli sosu sojowego i kawałek zimnego masła dla uzyskania prostego sosu. Do tego pieczone ziemniaki/kluski - i obiad podano na stół.

niedziela, 23 września 2012
Grzybowa patelnia

Nie mogłam pohamować się przed kupieniem na targu podgrzybków. Uwielbiam sezon grzybowy, który z nawiązką rekompensuje mi jesienne deszcze. Tym razem połączyłam grzyby z kiełbasą, ziemniakami, cukinią i czosnkiem. Efektem było dość rustykalne, rozgrzewające danie, które ucieszy każdego łasucha. A więc do patelni!

Składniki (2 porcje):

  • 4 średnie ziemniaki
  • 150 g kiełbasy paprykowej
  • 250g podgrzybków
  • mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek suszony, rozmaryn

Pokrojoną w plasterki kiełbasę wrzuciłam na suchą patelnię. Tłuszcz, który się z niej wytopił, wystarczył na całe danie. Kiedy kiełbasa się przysmażyła, dodałam pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy te nabrały koloru, dodałam pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, plasterki czosnku, sporo tymianku i rozmaryn. 

 

Teraz mamy do wyboru opcję szybką lub dłuższą. Dłuższa zakłada powolne smażenie ziemniaków pod przykryciem i wymaga częstego mieszania - trwa to ok. 30-40 minut.

Zdecydowałam się na opcję szybszą (wieczór, głód - rozumiecie) - i podlałam ziemniaki odrobiną wody. Duszenie trwało dzięki temu 15 minut. Na pięć minut przed końcem, kiedy ziemniaki były prawie miękkie, dodałam do patelni plastry cukinii. Poddusiłam wszystko, doprawiłam solą i pieprzem (ostrożnie). 

Połowę obiadu wzięłam do pracy, po podgrzaniu zapach zwabił do kuchni całe biuro... I myślę, że jest to ten typ swojskiego, prostego dania, które zbliża do siebie ludzi. Czy jedzenie może być serdeczne? To chyba jest. Smacznego.

sobota, 22 września 2012
Saltimbocca

Bardzo prosty przepis na bardzo wyszukane danie. Jestem pewna, że sprawdzi się dobrze na proszonym obiedzie.

Saltimbocca to kotlety cielęce ze świeżą szałwią i prosciutto. Składniki do dostania w każdym większym markecie, a efekt jest niebiański. 

Składniki:

  • cielęcina
  • garść liści świeżej szałwii
  • kilka plasterków prosciutto (włoska szynka)
  • pieprz
  • oliwa

Cielęcinę kroimy na cienkie plastry. Dodatkowo rozbijamy gładką stroną tłuczka (przez folię spożywczą jest dużo łatwiej). Posypujemy pieprzem (nie solimy - szynka jest słona). Na kotlecikach układamy listki szałwi i szynkę. Dociskamy mocno, żeby szynka przykleiła się do mięsa. Smażymy po 4minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie.

Oryginalny przepis zaleca duszenie mięsa 5 minut w białym winie. Pominęłam, chociaż z pewnością byłoby pyszne. Nie obtaczałam też kotletów w mące - uznałam to za zbyteczne.

niedziela, 22 lipca 2012
Placki z kaszy gryczanej z serem

Wypróbowałam wczoraj przepis na te placki z Palce Lizać - i muszę go strasznie pochwalić. Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie kaszy, kotleciki są niezwykle delikatne (może trochę krócej trzeba było gotować kaszę). Przygotowałam do nich gęsty sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną, co było strzałem w dziesiątkę. Przepis cytuję za Palce lizać (w nawiasie moje modyfikacje) - wychodzi ok. 12 placuszków:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g białego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła (dodałam trochę oleju czosnkowego do gotowania kaszy)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki (cały pęczek)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju (z orzeszków ziemnych)
  • sól, pieprz
  • (garść posiekanych orzechów włoskich)
  • (2 ząbki czosnku)

Kaszę gotujemy na sypko z łyżką masła i odrobiną soli (ja zamiast masła wlałam łyżkę oleju aromatyzowanego czosnkiem i majerankiem).

Ostudzoną kaszę mieszamy z rozgniecionym serem, dodajemy jajka, natkę pietruszki, posiekany drobno czosnek i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie razem, formujemy okrągłe płaskie kotlety. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy (ostrożnie przewracając) na złoto na oleju.

 

środa, 18 lipca 2012
Szafranowy kurczak glazurowany

Objawienie miesiąca. Marynata wymieszana dzień wcześniej ("wrócę późno z pracy, więc obiadokolacja musi być na szybko") okazała się genialna w swojej prostocie. Podstawą jest jednak dobry sos sojowy - ja użyłam Kikkomana (reklama niesponsorowana), jakościowo jednego z najlepszych. Tani sos sojowy niestety nie da tego samego efektu. Szafranu posypałam obficie (posiadam w nadmiarze, prezent z zagranicy).

Chińszczyzna jak się patrzy, ale lepsza - bo domowa. Gorrąco polecam.

składniki marynaty:

  • 6-8 łyżek dobrego sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • solidna szczypta szafranu
  • solidna szczypta pieprzu
  • chilli (wg uznania)

Marynatę mieszamy w miseczce, kurczaka kroimy na kawałki, wrzucamy, mieszamy, zostawiamy na noc w lodówce.

Smażyłam na oleju orzechowym - uwierzcie, warto, bo różnica jest kolosalna. Na koniec smażenia dorzuciłam na patelnię cukinię pokrojoną w słupki i ugotowany makaron. Pasowałaby tu także zielona cebulka, może trochę skórki pomarańczowej? Do przemyślenia.

 

wtorek, 17 lipca 2012
Trójpomidorowy sos do makaronu

Pomidor jest wszechstronnym partnerem w kuchni. Odnajdzie się w kuchni indyjskiej, angielskiej czy francuskiej. Ale ten owoc (sic!) z gatunku psiankowatym kojarzony jest najczęściej (i racja) z kuchnią włoską.

Dojrzałe pomidory to skarb, niestety - proces udoskonalania uprawy sprawił, że pomidory kupione w sklepie kuszą barwą, ale rozczarowują smakiem. Dlatego też przygotowując sos do makaronu nie polegałam jedynie na świeżych, ale także na zapuszkowanych i suszonych pomidorach. Efekt był niezwykle smaczny, smak głębszy niż w przypadku sosu, który zazwyczaj przygotowuję na bazie pomidorów z puszki. Suszone pomidory są słodsze, balansują więc tradycyjną cierpkość świeżego pomidora.

Składniki:

  • pół cebuli
  • 2 średnie, świeże pomidory
  • puszka pomidorów krojonych
  • 6 pomidorów suszonych (z olejem)
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia (świeża, ew. suszona)
  • sól, pieprz

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę (można wyciągnąć z niego środek, zapach nie będzie nas ścigał godzinę po obiedzie) i dodajemy do podsmażonej cebuli. Smażymy pół minuty i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy pokrojone drobno świeże i suszone pomidory. Jeżeli używamy suszonej bazylii - dodajemy ją teraz, razem z odrobiną soli i pieprzem. Dusimy ok. pół godziny na małym ogniu, do czasu kiedy sos nie zgęstnieje i nabierze ciemniejszej barwy.

Zjadłam w towarzystwie penne, klopsików sklepu na I oraz orzechów włoskich i sera. Pyszne!

poniedziałek, 16 lipca 2012
Kanapka z sardynkami na ciepło

Nie wiem czy u Was też tak pada... ale mi nie chce się nosa wyściubić za drzwi. A do pracy trzeba.

W takie dni nie dla mnie sałatki i krewetki (o których później, bo w ubiegłym tygodniu były tematem przewodnim), ale dania proste i treściwe. Ryby zdrowe są, a omega3 nigdy za wiele...

Kanapka składa się z czerstwego chleba, podsmażonego na oleju z sardynek (im więcej smaku, tym lepiej). Sardynki. I dużo pieprzu. I to tyle. Banał? Ale jak smakuje...

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery