Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Tex Mex w wersji klasycznej

Składniki tego dania znam na pamięć i mogę robić z zamkniętymi oczami. Pikatne, lekko słodkawe chilli z chrupiącą kukurydzą i pikantnym sosem jest dla mnie niezbędne do przetrwania w obecnych syberyjskich okolicznościach przyrody. Nutki autentyczności dodaje szczypta cynamonu i gorzka, wytrawna czekolada - chyba tak musiały wyglądać meksykańskie korzenie tego gulaszu. Ale rozgłos przynieśli mu dopiero amerykańscy kowboje. Panie i Panowie, sięgnijcie do kociołka, nabierzcie łyżkę strawy i posłuchajcie ballady kuchennej...

składniki na gar (mniej nie opłaca się gotować):

  • 500g mielonej wołowiny (lub kawałka gulaszowego, pokrojonego w drobne kawałki)
  • duża czerwona cebula
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (70%)
  • przyprawy: cynamon, kmin rzymski, kolendra, pieprz kajeński, sól
  • kostka rosołowa (wołowa)
  • olej, woda

W garnku podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Kiedy zmięknie, dorzucić mięso i podsmażyć. Teraz dodać przyprawy: szczyptę cynamono, dużo kminu i kolendry, pieprzu wg upodobań (lubię dużo). Poddusić razem, niech mięso przejdzie przyprawami.

Teraz dorzucamy pomidory i ok. pół litra wody wraz z kostką rosołową. Zagotowujemy i dusimy razem aż wołowina nie zmięknie. Kiedy to nastąpi, dodajemy opłukaną fasolę i kukurydzę. Gotowy gulasz powinien być gęsty, aromatyczny, ciemnobrązowy i lekko pikatny. Smakuje świetnie z ryżem lub ciepłą tortillą.

piątek, 08 lutego 2013, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery