Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Wariacja z kaszą i bobem

Wbrew pozorom - niezwykle prosta kolacja. A w dodatku jaka zdrowa! Dużo białka i witamin, relatywnie mało tłuszczu. Świetny pomysł na lekką lecz pożywną przekąskę. Jakich jeszcze wymówek potrzebujemy, żeby się zabrać za jej przygotowanie?

składniki na 1 osobę:

  • 25g kaszy gryczanej
  • 50g chudej wędliny (np. schab pieczony)
  • garść mrożonego bobu
  • koperek
  • jajko
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy na sypko pod przykryciem. Wędlinę podsmażamy na minimalnej ilości masła na patelni. 5 minut przed końcem czasu gotowania (w zależności od zaleceń producenta) dorzucamy do garnka zamrożony bób i wędlinę. Dusimy razem. Dorzucamy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni smażymy szybko jedno jajko i wykładamy na bazę z kaszy. Przepyszne!

sobota, 26 stycznia 2013, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery