Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Pikantna makrela z chrzanowymi ziemniaczkami

W ramach misji o kryptonimie "Zdrowie" i w nadziei wzbogacenia repertuaru żywnościowego zakupiłam świeżą makrelę. I tutaj uwaga - może lepiej kupować filety.... niż całą rybę... ku pamięci...

Nic to, działam dalej. Makrela ma dość specyficzny, intensywny smak. Szukałam więc pomysłu na mniej standardowe przygotowanie tej ryby niż normalnie. Nieoceniona okazała się strona BBC Food, gdzie znalazłam ten oto przepis:

składniki na makrelę (2 porcje):

  • 2 filety
  • 20g masła
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • pół łyżeczki musztardy
  • szczypta cukru
  • kilka kropel tabasco
  • przyprawy: pieprz kajeński, suszona kolendra, wędzona słodka papryka
  • sól, pieprz

składniki na ziemniaczki:

  • 200g ziemniaków
  • 1 posiekana drobno szalotka
  • kopiasta łyżeczka kwaśnej śmietany
  • kopiasta łyżeczka ostrego chrzanu
  • zielona cebulka (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

 

 

Przygotowanie makreli: z masła i przypraw ucieramy pastę, którą obkładamy filety. Marynujemy ok. godziny. Następnie grilujemy rybę na mocno rozgrzanej patelni lub w piekarniku.

Przygotowanie ziemniaków: gotujemy je do miękkości w mundurkach (starsze możemy potem obrać, młode zostawiamy ze skórką). W misce mieszamy śmietanę, chrzan i cebulkę. Doprawiamy do smaku. Dodajemy ziemniaki.

Efekt: makrela ma ciekawy, oryginalny smak, pikatne ziemniaki świetnie się z nim komponują. Do zdecydowanego powtórzenia!

 

środa, 30 stycznia 2013, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery