Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Halloumi z warzywnym sofrito

Ta wersja halloumi smakowała mi tak bardzo, że jadłam ją na kolację przez trzy dni z rzędu, nie zmieniając nic w przepisie. Serio.

A to mi się zwykle nie zdarza. Lubię uaktualniać smaki.

Halloumi to twardszy cypryjski ser, nadający się świetnie do grilowania i smażenia. Połączyłam go z sofrito, czyli pokrojonymi drobno warzywami smażonymi w dużej ilości dobrej oliwy: selerem naciowym, papryką czerwoną, zieloną cukinią i czosnkiem.

Połączcie to ze świeżym pieczywem (np. ciabattą) i macie posiłek godny króla.

Składniki:

  • kostka halloumi
  • mała czerwona papryka
  • 3 gałęzie selera naciowego
  • pół średniej cukinii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • dobra oliwa

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy solidny chlust oliwy i smażymy w niej warzywa - ok. 10 minut. W połowie smażenia dodajemy wyciśnięty/drobno posiekany czosnek, pieprz i odrobinę soli (ser jest słony).

Na osobnej patelni wlewamy kilka kropel oliwy i smażymy plastry sera, aż nie zbrązowieją. Podajemy gorące.

 

 

sobota, 26 stycznia 2013, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery