Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Cięlęcina w pietruszkowym pesto

Ciekawe podejście do klasyki, czyli kotleta cielęcego. Pietruszka jest często niedoceniana, a jej smak jest tak ciekawy, że warto go włączać w potrawy poza zupami.

Pesto:

  • solidna garść listków pietruszki (pół pęczka)
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy

Wszystkie składniki można utrzeć w moździerzu albo blenderze - zależy, czym dysponujemy.

Gotową masą nacieramy pokrojoną w plastry cięlęcinę i zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny.

Po tym czasie smażymy na patelni, 5 minut z każdej strony powinno wystarczyć (jeżeli kotlety nie są zbyt grube). Ja podałam z bagietką i zasmażaną kapustą.

 

niedziela, 27 stycznia 2013, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery