Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Kurczak w piwie

Przepyszny, szybki sposób na soczystego i zdecydowanie nie nudnego kurczaka. Świetny sposób na wykorzystanie udek, pierś będzie zbyt sucha. Danie gotuje się tak naprawdę samo i wymaga tylko dolania płynu od czasu do czasu. Efektem jest niezwykle aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso, o intrygującym smaku. 

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 200 ml jasnego piwa
  • olej
  • sól, pieprz, słoda papryka w proszku
  • cebula, czosnek
  • bulion drobiowy - lub po prostu woda
  • kilka kropli sosu sojowego/śmietana (opcjonalnie)

Udka solidnie posypać solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni (świetny jest do tego wok) rozgrzać nieco oleju i obsmażyć na ostrym ogniu udka z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Kiedy mięso zarumieni się, zalać je piwem.

Płyn musi się teraz wygotować do tłuszczu, w przeciwnym razie sos będzie gorzki. Kiedy to nastąpi, dorzucamy na patelnię pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki czosnku (dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę zieloną paprykę), chwilę razem przesmażamy.

Zalewamy teraz mięso bulionem (lub wodą), przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 40 minut. Kiedy mięso jest już miękkie, można zagęścić sos śmietaną, lub dodać kilka kropli sosu sojowego i kawałek zimnego masła dla uzyskania prostego sosu. Do tego pieczone ziemniaki/kluski - i obiad podano na stół.

sobota, 29 września 2012, frillia

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery