Kuchnia oswojona, znana, ale wciąż stawiająca wyzwania. Czasami banalna aż strach, czasami skomplikowana na własne życzenie.
Blog > Komentarze do wpisu
Szpinakowo-ricottowe penne

Podejście do ricotty numer dwa. Ten ser jest naprawdę delikatny w smaku, więc potrzebuje zdecydowanego towarzystwa.

Wykorzystałam:

  • paczkę młodego szpinaku w liściach
  • pół opakowania ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałkę muszkatołową
  • makaron pełnoziarnisty penne

Na oliwie podsmażyłam delikatnie 2 pokrojone na grubsze plastry ząbki czosnku. Wystarczy im około minuty, do momentu, kiedy czosnek zacznie pachnieć. Potem dodałam szpinak, podsmażyłam. Potem dodałam ricottę.

Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszałam z ugotowanym al dente makaronem (na jedną porcję wystarczą 2 garście suchego makaronu, to dla mnie najlepsza miarka). I gotowe. Do smaku trzeba na pewno się przyzwyczaić - to nie ser pleśniowy, który uwielbiam, ale jest dosyć ciężki. Ricotta jest dużo lżejsza, bardziej pasuje do letnich makaronów.

Przepis dodaję w ramach akcji Miksera Kulinarnego "VIVA la pasta! 2". Moja pierwsza :)

 VIVA la pasta! 2

wtorek, 19 lipca 2011, frillia

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2011/07/20 09:03:10
szpinak+ricotta- świetne połączenie;) bardzo podoba mi się to danie
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery